Афти

Што се афти?

Афтите спаѓаат меѓу најчестите болести на усната слузница. Претставуваат воспалителна состојба за која се карактеристични површински ранички на усната слузница, а стручно се нарекува афтозен стоматит.

Раничките (округли или овални) најчесто се помали од 1 сантиметар, а можат да бидат и поголеми. Вообичаено се јавуваат на внатрешната страна на образите, внатрешната страна на устата, на јазикот или на непцата. Имаат карактеристична бело-сива или жолтеникава боја, а поради воспалението имаат и црвен раб. Може да бидат проследени со чувство на печење, чешање или болка. Според податоците од испитувањата, од афти страда 20% од светската популација и тие не се заразни.

Како настануваат афти?

Експертите не се согласуваат со причините за појава на афти. Познати се само одредени фактори на ризик, меѓу кои најважни се наследните фактори, алергиите или осетливоста (на пример на натриум лаурил сулфат, кој е присутен во пастите за заби и производите за хигиена на усната празнина, потоа во некои намирници, како на пример цимет, сирење, цитруси, смокви или ананас), стресот, менструацијата, намалениот имунитет, слабокрвност, исцрпеност, како и недостатокот на железо, фолна киселина и витамин Б.

Афтите можат да настанат и поради изгореници при внесување на жешка храна или напитоци. Често се јавуваат кога ќе ја оштетиме усната слузница со несакано каснување или невнимателно миење на заби.

Како да се ослободите од афтите?

Посета на лекар не е потребна поради појава на афта (исклучок се тешки случаи). Се препорачува употреба на хијалуронска киселина, која делува против воспалително, ја намалува болката и непријатното чувство и на тој начин помага во олеснување на тегобите кај афти.

Обично болката и непријатното чувство поради раничките во устата се намалуваат сами од себе после неколку денови  и потоа афтите исчезнуваат за приближно две седмици.

Производи од линијата Gengigel

Разгледајте го богатиот избор на производи и одберете го својот Gengigel.

Безопасен доколку се проголта

Безопасен доколку
се проголта

Погоден за вегани

Погоден
за вегани

Без шеќери

Без
шеќери

Без лактоза

Без
лактоза

Без глутен

Без
глутен

Без ГМО

Без
ГМО

Мислење на корисниците

Izdelki Gengigel

Достапно во аптеките и специјализираните продавници. Пред употреба внимателно да се прочита упатството за употреба.

За информации за индикации, мерки на претпазливост и несакани ефекти на медицинскиот препарат посоветувајте се со лекар или фармацевт.

Gengigel
close